同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑

中國最美的雪鄉~~東北之旅(25/12~~3/1)--已滿

回復 69# 鄧姑 的帖子

Yes!You're right.
我打電話問過港鐵職員,他說通常平安夜都會通宵行車,不過佢提醒:
1.   遲下再打去客戶服務部confirm (尤其是班次嘅問題);
2.   東鐵線的通宵班次只到上水,不到羅湖;
3.   通宵行車亦不包括機場快線.
準備搭港鐵的朋友,請留意!

去程就唔擔心啦.反而有D擔心回程時間是否準確,因為第朝一早要返工返學.
Kat

原帖由 鄧姑 於 2009-10-16 17:58 發表

唔洗call定的士喎...12月24日平安夜MTR 慣性通宵行車...東涌線應該也是..幾時上車都得啦!! 我都可能會搭通宵火車往上水再轉車到皇崗過關....又或者搭火車轉地鐵到圓方join 你地...

跟大隊..睇下其他 ...

我無意見,跟大隊。在深圳過夜或圓方集合均可。

原帖由 Rocky 於 2009-10-15 09:38 發表
鄧姑,單生,
聽講俄仔手动鏡唔錯,睇睇有冇平靚正o嫁嘢

Rocky 兄

我沒有用手動鏡的經驗,不過也想試試俄魚或反射鏡。曾幾何時,對本地龍友算是平靚正的選擇!

原帖由 銀河驛馬 於 2009-10-19 20:24 發表

Rocky 兄

我沒有用手動鏡的經驗,不過也想試試俄魚或反射鏡。曾幾何時,對本地龍友算是平靚正的選擇!

咁..呢個俄式手動鏡是在哈爾濱...定係海參威有得買呀! 因時間及安排問題, 我地有可能唔去海參威喎!!(...仲等緊哈爾濱那邊回覆我...)

回復 79# 鄧姑 的帖子

鄧姑,單生,
俄鏡我都係未用過,淨係起forum聽啲C-hing講唔錯而且平(幾佰蚊咋),等我check吓边度有.
劣評如潮的海參威...

剛與一位朋友傾開我說將會在聖誕節往哈爾濱...順道會去海參威, 他聽後即時好大反應..千叮萬囑的說...不要去呀! 那是一個搶錢的世界..人民態度差...冇靚景..到處都是陷阱..要你付錢才可通行...唉!!

滔滔不絕的訴說著...海參威是如何差勁....看來我們都是取消海參威一行..只去哈爾濱/雪鄉/長白山/霧淞島...

大家認為如何呢???
I am interested in the dark side of the cities.
Normaly adventures are found in the dirty ,dangerous, dark . smelly or horrible places.
The worse it is ,the more " high" I will be.
If we don't go there this time, we may not have a chance to go in the rest of our life.
I choose to go and see how bad it is even we have to wast some money and a few days.                                                   

原帖由 chanhinwai 於 2009-10-23 12:21 發表
I am interested in the dark side of the cities.
Normaly adventures are found in the dirty ,dangerous, dark . smelly or horrible places.
The worse it is ,the more " high" I will be.
If we don't go t ...

明知山有虎..偏向虎山行..

回來可能只是一肚氣...何解呢???

打虎英雄~~~陳老闆...服你..

我玩唔起喇..
掃下塵先....

雖然好忙都要睇住呢擋攤先....機票已訂好, 而哈爾濱的住宿都已訂好...留在哈爾濱時我地有4晚(25/12, 26/12, 1/1, 2/1)是住在這裡..

如家快捷酒店~~~哈爾濱索菲亞教堂店

地址:哈爾濱市道堸洏麟街56號
電話:0451-83091111
傳真:0451-83091112

簡介
酒店位於哈爾濱市道堸洏麟街56號,哈爾濱火車站的北側,僅3分鐘的車程,毗鄰哈爾濱市最著名的俄羅斯廣場----索菲亞廣場;代表哈爾濱文化的百年老街----中央大街;距離國際會展中心約15分鐘車程,距離機場45分鐘的車程。

周圍環境 : 聖索菲亞教堂、中央大街、斯大林公園、兆麟公園、防洪紀念塔、太陽島、極地館、萬達影視城、百盛購物中心 ,  

過松花江去太陽島坐馬拉車小心被屈,就算講好价錢,叫他不用等接回程;最後說等了你一段時間,等候費每小時計。過了一半又要加錢,最後好似黑社会講數報公安解决。小心!但這是十年前的事,希望有改進。如個報團会好些,不要僱用單幫導遊,她們全部是假的,但有導遊証。吹漲!原來導遊証是買來的!有陳老板就不怕,他老虎都打低一單。講笑咋!唔好食大力波菜!玩得開心D
露西亞西餐廳
地址: 道堸浀飺Y道街57號(中央大街口)電話: 0451-84563207
黑椒土豆泥 肉餅  紅菜湯  奶油蘑菇湯 白菜卷 罐蝦

SL270492.jpg IMG_0155.jpg IMG_0145.jpg IMG_0162.jpg

京府樓烤鴨店(南極街店)
地址: 道外區南極街副165-11號
電話: 0451-88346377

IMG_0264.jpg IMG_0258.jpg IMG_0265.jpg IMG_0267.jpg

吳記醬骨燉菜館(大直街店)
最出名的就是骨棒,可以用飲管吸骨髓。

IMG_0898.jpg IMG_0894.jpg IMG_0889.jpg IMG_0887.jpg

馬迭爾冷飲廳
地址: 道堸洃丰﹞j街89號(馬迭爾賓館1樓外側)
電話: 0451-84884000
冰棍($1.5)、酸奶($3)、冰糕($5或$10),糖葫蘆($2)

波特曼西餐廳(道堜)
地址: 道堸洃丰﹞j街西七道街休閒區53號
電話: 0451-84686888

好評的菜式有:
牛排, 紅菜湯 ,自釀紅酒, 罐蝦, 罐牛紅湯,法式牛排,土豆泥,酸黃瓜 , 軟煎馬哈魚.

環境情調不錯,食物選擇多,味道不錯,特別是鵝肝很美味,魚子醬和甜品。

SL271075.jpg IMG_0279 (2).jpg SL271076.jpg SL271070.jpg

東方餃子王(尚志店)

IMG_0285 (2).jpg IMG_0284 (2).jpg IMG_0281 (2).jpg

華梅西餐廳
地址: 道堸洃丰﹞j街112號
電話: 0451-84619818
推薦菜式:罐蝦酸黃瓜 紅菜湯軟煎馬哈魚格瓦斯白菜卷 牛油和草莓醬。

IMG_0303 (2).jpg IMG_0293 (2).jpg IMG_0299 (2).jpg IMG_0296 (2).jpg

在哈爾濱...我們要盡吃所有的西餐廳, 據網上資料都是好吃...價平及裝潢很有俄色品味的餐館

在哈爾濱我們一定要買這對雪靴.. 60 人仔一對, 卻是十分保暖的...

IMG_0305 (2).jpg
還有個多月便要起程喇....今早我將發電郵給各參加朋友, 每人先繳交HK$3000 元作為買機票/預付包車及住宿訂金, 請大家收到電郵後於11月18日前存款入我的銀行戶口.

如沒有收到電郵的, 請與我聯絡..
鄧姑:
今天已入3人x3000,請查戶口,Thanks!

今早有朋友打電話給我想join我地的聖誕東北團...剛查過機票, 同一班機來回, 現時機票價錢為: 約$2550元人仔....其他住宿/包車都沒有問題的..